Thorwald Jørgensen, bespeler van de Theremin

Stel: ik vraag je om prachtige muziek te spelen op een instrument zonder snaren of toetsen. Sterker nog: je mag het helemaal niet aanraken. Je hoeft alleen je handen in een onzichtbaar krachtveld te bewegen. Maak je geen zorgen, dit kunnen de meeste mensen niet. Maar hier in Dordrecht woont een jongeman die de mooiste geluiden maakt met een prachtig instrument: de theremin. Kijk, lees, luister en geniet: …

Thorwald Jørgensen: “Toen ik voor het eerst hoorde, wilde ik het bespelen. Toen ik de theremin voor het eerst kon aanraken kon ik er meteen Bach op spelen. Voor mij voelt het spelen van het instrument volkomen natuurlijk.” Is Thorwald een jongen die toevallig veel geluk had? Nee, dat is hij zeker niet! Thorwald profiteert nu van een lange en intensieve muziekstudie.

Hij begon met muziek maken toen hij dertien was. Op zijn veertiende speelde hij in orkesten. Op dat zelfde moment kocht hij zijn eerste klassieke grammofoonplaten. 

Inspirerende leermeesters  als Gerrit de Weerd (dirigent en klarinettist) Arnold Marinissen (slagwerk solist en docent conservatorium), Peter Elbertse (eerste paukenist van het Nederland Philharmonisch Orkest) Kamilla Bystrova (pianiste en docente aan het Koninklijk Conservatorium) en Saskia Boon (cellist van het Koninklijk Concertgebouworkest) maakten hem tot de persoon en de muzikant die hij nu is.

20130112-_DOC6375-bewerkt-bewerkt-bewerkt-1

Thorwald : ” De afgelopen jaren heb ik veel concerten uitgevoerd met mijn Theremin. Ik speelde in heel Europa, de Verenigde Staten en Canada en het thuisland van de theremin: St. Petersburg en Moskou, Rusland. Daar speelde ik op uitnodiging van de nazaten van de uitvinder van het instrument: Leon Theremin.

Thorwald kiest de goed ontwikkelde, goed opgeleide en muzikale manier om de theremin te bespelen. Hij is zich bewust van de enorme erfenis die Leon Theremin achterliet. Thorwald werkt er hard aan om een goede ambassadeur van het instrument te zijn.

Thorwald schermresolutie 1600 pixels lange zijde (1 van 1)-2

Thorwald Jørgensen, Thereminist. Energiehuis Dordrecht

Helaas herinnert het grote publiek de theremin vooral als een machine om enge geluidseffecten in sci – fi en horror films mee te maken. Thorwald wil met alle liefde en plezier dat imago veranderen.

En wat is er beter dan serieuze en mooie muziek te spelen op concertpodia over de hele wereld. Hij bewijst elke keer met zijn virtuositeit hoeveel meer de theremin is dan een ‘one trick pony ‘!

Herinner je de filmmuziek in Hitchcock ’s Spellbound? Heb je ooit een aflevering van ‘Midsomer Murders’ gezien en je afgevraagd waar dat mysterieuze muzikale intro vandaan komt? Nieuwsgierig geworden? Google ‘ theremin’ via YouTube en je zult meer zogenaamde theremin spelers zien dan je kunt voorstellen. Het magische imago van deze muzikale lessenaar met schijnbaar niet meer dan een antenne en een lus daagt blijkbaar tal van mensen uit om het eens te proberen en het daarbij te laten. Zo wordt het wel erg gemakkelijk om een verkeerd beeld van het instrument te krijgen.

Thorwald schermresolutie 1600 pixels lange zijde (1 van 1)-3

Wil je meer weten van de interessante en spannende geschiedenis van de theremin’s? Ben je benieuwd naar de vele mogelijkheden van het grote octaafbereik en de mooie expressieve klank? Onderstaande links helpen je een eind op weg.

Ontmoet Leon Theremin (1896 – 1993). Ga op muzikale reis met de wereldberoemde theremin virtuoos Clara Rockmore (1911 -1998. Zij begon ooit als 4-jarige student viool bij de beroemde violist Leopold Auer.

En vergeet vooral niet te kijken en te luisteren naar de drie minuten durende video bovenaan deze blog. Je maakt er kennis met Thorwald Jørgensen.

• Meer over Thorwald Jørgensen:    http://www.thorwaldjorgensen.nl 

Clara Rockmore, theremin virtuoos: http://www.nadiareisenberg-clararockmore.org .

• Leon Theremin: http://en.wikipedia.org/wiki/Léon_Theremin .

Promo 1 Schermkwaliteit 1600 PPI-

• Hier is de Facebook pagina van Thierry Frenkel. Schepper van de theremin van Thorwald die je ziet en hoort in de video. Ook vond hij de theremincello opnieuw uit. Beide instrumenten zie je op de foto hierboven. De theremincello kun je horen in de Vocalise van Rachmaninoff (alleen in de Engelse versie van deze kleurrijkdordt – aflevering): https://www.facebook.com/theremin.luthier .

Geniet er van,

Jan Wind, fotograaf en auteur van Kleurrijkdordt

 

Related Posts

Related Posts

Perenlaantje; Hendrik Ido Ambacht; Fotografie: Jan Wind Dordrecht; www.kleurrijkdordt.nl Pieter Boele; Steam Old-fashioned powered sailing around Dordrecht; Photography: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Geef een reactie

Gebruik alstublieft uw echte naam om te voorkomen dat uw bericht als \'Spam\' gemarkeerd wordt: