Dordtse dichter in zijn stamkroeg Visser: Kees Klok

 • In de serie Dordtse Portretten, dit keer een gesprek met Kees Klok. Onze ‘wereldberoemde’ Dordtse dichter, schrijver, historicus en oud-docent, die graag zijn opinies en ervaringen met ons deelt.

Stamkroeg Visser

Spijbelaars zitten bij de oeroude Dordtse stamkroeg “Visser” helemaal achterin, om ontdekking door hun leraren te voorkomen. Maar zij doken nooit weg voor senior docent  en Dordtse dichter Kees Klok. “Goede leerlingen weten uiteindelijk zelf het beste wat goed voor ze is. Voor mij telde de prestatie op school. Bovendien zat ik vroeger ook vaak achterin. Dus, wie ben ik om ze te gaan verklikken.”

 

Dordtse Dichter; Kees Klok; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Dordtse dichter

De Dordtse dichter Kees Klok is een bekende lokale verschijning. Hij hoeft bij Visser nooit te vertellen wat hij wil drinken. De oudste barkeepers kennen Kees net zo lang als het antiquaire koffiezet apparaat dat nu de kroegmuur siert wegens gebrek aan onderdelen. Veel Dordtse scholieren kregen les van Kees. Halverwege 2010 stopte hij als senior-docent aan het Stedelijk Dalton Lyceum. Klok publiceert al jaren en valt nog wel eens buiten de prijzen. Stiekem denkt hij dat zijn uitgever wel eens vergeet om werk van Kees in te sturen. Maar eigenlijk interesseert hem dat minder. “Het mooist vind ik de reacties van lezers, die je komen vertellen wat ze hebben gelezen en wat ze er van vinden. Daar doe ik het voor”. Kees blogt regelmatig op zijn site: http://kees-klok.blogspot.nl/ maar soberder dan in het begin. Niet teveel opsmuk. “Het moet wel functioneel blijven”.

Dordtse Dichter; Kees Klok; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

 

Wandelen inspireert

Klok is lid van de Haarlem Branch van de Dickens Fellowship en redacteur van het blad “The Dutch Dickensian”. Een club van liefhebbers van het werk van Charles Dickens. De Haarlem Branch werd in 1956 opgericht door Godfried Bomans en zijn vrienden. Net als Charles in het oude Londen, komt Kees tot inspiratie door te wandelen, soms uren achter elkaar: “Ik ben een dichter die zijn waarnemingen laat bezinken. Sommige gedichten komen pas jaren later uit. Dat laten bezinken, je oordeel uitstellen, dat heb ik ook bij films en voorstellingen. Dan vragen vrienden na afloop”:  ‘En? Wat vind jij er van Kees?’ “We zien elkaar volgende week, dan zal ik je het vertellen, zeg ik ze dan. Want echt, ik reageer altijd heel secundair.” “Soms schrijf je iets dat goed is voor de waan van de dag. Dan denk je later: ‘wat moet ik er mee, flikker het er maar af’. Soms zet ik er wel een foto bij of een illustratie. Maar alleen als het functioneel is”.

Dordtse Dichter; Kees Klok; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

 

Stella Timonidou

Stella Timonidou was meer dan twintig jaar de muze en ega van Kees. Ze woonde twaalf jaar in Nederland. Deze Griekse dame leerde Kees genieten van het mediterrane leven. In Dordrecht én in Thessaloniki. Stella overleed eind december 2007. Hij mist haar aanwezigheid en warmte nog elke dag.

“Na het overlijden van Stella heb ik heel veel gehad aan mijn weblog en mijn dagboek. Het ordent je gedachten. Je bent ergens gericht mee bezig. Je verwerkt dingen. En dat helpt enorm.”

“In deel drie van mijn literair dagboek schrijf ik daarover. Geen larmoyante stukken. Ik hou niet van zoetsappigheid.” Grieken komen veertig dagen na de dood van een dierbare samen om te herdenken. Veertig dagen nadat Stella overleed kwamen vrienden van Kees uit Dordrecht, Capelle, Amsterdam, Düsseldorf en Brugge hem bijstaan in Thessaloniki waar Stella en Kees hun Griekse huis en familie deelden.

Dordtse Dichter; Kees Klok; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Géén Stadsdichter

Nu vliegt of rijdt Kees een paar keer per jaar heen en weer tussen Dordrecht en Thessaloniki. “Het is één van de redenen waarom het geen goed idee is om mij te vragen als stadsdichter. Je zult het zien. Wanneer de burgemeester een gedicht van mij zou willen voor bijvoorbeeld de jaarlijkse lintjesregen, zit ik alweer in Thessaloniki”. “Bovendien schrijf ik niet zo gemakkelijk in opdracht. Op de dichterskring zijn er themabijeenkomsten. Ik kom altijd met iets anders aanzetten. Dus nee, ik kandideer niet als stadsdichter. Laat iemand anders maar stadsdichter worden, dan ben ik wel die grijze duif op de achtergrond die laat weten of ik het goed vind of niet”.

 

Dordtse voetbalclub DFC

“Ik schrijf maar voor één club in opdracht en dat is voor mijn Dordtse voetbalclub DFC. Een dergelijk gedicht voldoet al snel aan de opdracht wanneer er een rollende bal in voorkomt, zeker wanneer dat in het juiste doel is. Bovendien is het clubblad meestal de eindbestemming, dus daar moeten we het maar bij houden vind ik”. “Er zijn in de dichterskring heel goede dichters te vinden die stadsdichter zouden kunnen worden. De huidige stadsdichter Marieke van Leeuwen doet het heel goed. Waarschijnlijk voor een grijpstuiver in vergelijking met wat Jan Eijkelboom ontving. Maar ja, Jan had wel een heel slechte pensioenvoorziening door zijn wisselend baantjes”.

Dordtse Dichter; Kees Klok; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Bekend in Dordrecht

Kees is al jaren bij de Dordtse uitgeverij Liverse. Wederzijdse trouw, passie en liefde voor het vak. “Ik mag dan een beetje bekend zijn in Dordrecht. Als ik de rivier oversteek en in Zwijndrecht kom zeggen ze: ‘Klok, is dat niet die beroemde illusionist? Of bent u soms van de zeep of het afwasmiddel?’Soms denken ze zelfs dat je van de vuilcontainers bent, nou, dan weet je wel in welke hoek je het moet zoeken, denk ik dan.” Kees maakte vele gedichten over Dordrecht. Hieronder lees je zijn ode op de stamkroeg van de Dordtse dichter Kees Klok:

Verboden rijk

Op vrijdagmiddag zaten wij bij Visser.

Voor ons was het daar

zo’n beetje het verboden rijk:

tussen de bruingerookte wanden

vermoedden onze ouders

de duisterste dingen.

 

Het was er vaak te warm

en altijd hing er de zware lucht

van versgebakken poffers.

De eerste pornobaas van Nederland

vond er zijn eerste modellen.

 

Wij moesten het doen met de meisjes

van de naastgelegen dansschool.

Muurbloemen, net als wij

nog dik onder de clearacil.

En na twee pilsjes al de illusie van een roes.

 

De Stones werden er gedraaid,

er liep een dwerg

met dezelfde mimiek als Mick Jagger.

 

Wij voelden ons er dichters,

ondergedoken, ver achterin de zaak,

Tot het tegen zessen dreigde

en onze moeders wachtten

met het avondmaal.

 

Uit de bundel: Het is al laat (Liverse 2008):

  Dordtse Dichter; Kees Klok; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Bio

Cornelis Aart Klok is dichter, vertaler en historicus. Hij is lid van de Dordtse dichterskring en publiceerde vele gedichten en verhalen in tijdschriften als BIJ, Letteriek, Herman en Kruispunt. Blogt al heel lang op Stanza van de Contrabas http://www.decontrabas.com en schrijft zeer regelmatig op zijn eigen blog http://kees-klok.blogspot.nl/

Hij debuteerde in 1969 als dichter in het Dordtse culturele tijdschrift BIJ. Hij is mede-oprichter van de stichting Produktiegroep Bobby Kinghe en was redacteur van de literaire tijdschriften Letteriek en Herman. Hij was ook lange tijd redacteur van het eind 2004 opgeheven literair kwartaalschrift Kruispunt en is medewerker van het literair weblog Stanza, onderdeel van De Contrabas, dat zich bezighoudt met poëzie in Nederlandse vertaling. Recente publicaties:

 

 • Mijn koffers gepakt. Literair dagboek 2008-2009. Liverse 2013

 • Reisgriep. Literair dagboek 2007 – 2008. Liverse 2012

 • Hoe de wereld zich zou openen. Gedichten. Liverse 2012.

 • Op koers. Korte verhalen & cursieven. Liverse 2012.

 • Balancerend op de rand van Europa. Aspecten van de moderne Griekse geschiedenis en actualiteit. Liverse 2013.

Meer weten? Klik op de links hieronder:

http://www.liverse.nl/kees-klok.html

http://www.decontrabas.com/

http://www.dfc-dordrecht.nl/

http://kees-klok.blogspot.nl/

 

 

Related Posts

Related Posts

Perenlaantje; Hendrik Ido Ambacht; Fotografie: Jan Wind Dordrecht; www.kleurrijkdordt.nl Pieter Boele; Steam Old-fashioned powered sailing around Dordrecht; Photography: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Geef een reactie

Gebruik alstublieft uw echte naam om te voorkomen dat uw bericht als \'Spam\' gemarkeerd wordt: