Dordtse dag van de poëzie: Jacoline de Heer

“Ik zag een zwerfster die winkels bezocht om de tijd te doden. Wat voor leven zou dat zijn? Daar schrijf ik over. Omdat ik het wil kennen. Hoe houdt ze het vol? Wat is mijn leven? Herken ik haar? Ik zoek naar woorden, ritme, vorm. Dan verzamel ik voortdurend beelden, gedachtes, situaties, gebeurtenissen. Later, op mezelf, monteer ik er een geheel van. Thuis, in alle rust, kijk ik nog eens goed en ontdek de grote lijn de zich stiekem in mijn achterhoofd ontwikkelde.

 

Kleurrijke Dordtenaar: Jacoline de Heer     “Ik zag een zwerfster die winkels bezocht om de tijd te doden. Wat voor leven zou dat zijn? Daar schrijf ik over. Omdat ik het wil kennen. Hoe houdt ze het vol? Wat is mijn leven? Herken ik haar? Ik zoek naar woorden, ritme, vorm. Dan verzamel ik voortdurend beelden, gedachtes, situaties, gebeurtenissen. Later, op mezelf, monteer ik er een geheel van. Thuis, in alle rust, kijk ik nog eens goed en ontdek de grote lijn de zich stiekem in mijn achterhoofd ontwikkelde.

Mensen die me denken te kennen als positief en sterk zijn soms verbijsterd wanneer ze mijn gedichten lezen. Mijn binnenwereld twijfelt, vliegt heen en weer tussen euforie en ontheemding, tussen vervoering en heimwee.

 

Kunst vult een bepaalde leegte in mij. Het samen zingen zoals vroeger in de kerk vond ik mooi. Nu kan een Portugese Fado mij diep raken. Juist als ik met meer mensen ben en hun vervoering deel. Muziek ontroert sneller en zichtbaarder. Een gedicht maakt in ieders hoofd iets anders los en wat dat is zie je niet zo gauw. Toch raken muziek en poëzie elkaar: Het verlies van de warme herinneringen uit je jeugd. De zoektocht naar jouw plek in de grote wereld.

 

Ik kom uit een reformatorisch nest. Gesloten, maar ook warm met liefdevolle ouders. Vanaf mijn 20e ben ik geleidelijk aan een andere kant opgegaan. Ik ben in die wereld niet meer thuis, ik kom er op visite. Sindsdien beschrijf ik mijn gevoel van ontheemding in poëzie.

 

Nu, tien jaar later, wil ik publiceren, performen. Daar waren veel bemoedigende woorden voor nodig. Poëzie op papier is niet meer voldoende. Performen op vele podia heb je nodig om bekend te worden. Voor het zesde jaar organiseer ik samen met Marieke van Leeuwen, Herman Marres en Remko Jas op 28 april de Dordtse Dag van de Poëzie op meerdere locaties in de Dordtse binnenstad. Dit jaar sta ik voor het eerst zelf als dichter geboekt voor dit evenement.

 

Ik vind Dordrecht een prettige plek om te wonen en te werken. Net groot genoeg om veel mensen te kennen waarmee je samen optrekt in een creatief netwerk. Het Dordtse culturele leven is voor mij toegankelijk, uitnodigend en open zonder elitair te zijn.

 

Waar het kan, deel ik met anderen het gevoel hoe kunst je leven leuker en mooier kan maken. Dat je bestaan vol van schoonheid kan zijn. Als docent laat ik dat jongeren vooral zelf uitvinden en ervaren.

 

Een museum is saai, zeggen ze. Een schilderij staat stil, beweegt niet, praat niet. Laatst ging ik met ze naar de tentoonstelling “Portret in portret”. Na afloop bekenden een aantal dat het ze meeviel. Leuker dan gedacht doordat ze de verhalen achter de schilderijen leerden kennen.

 

Dichten, optreden, onderwijzen en winkelier zijn. Samen met zeven vrienden zijn we eigenaar van “Van Horen Zien” op het Statenplein. Mooie samenwerking tussen uiteenlopende disciplines: Piano, vormgeving, fotografie, boeken, kunst. Maartje van Diepenbrugge illustreerde mijn poëziekaarten tot een verkoopbaar product. Kan ik Dordtenaren en toeristen iets moois laten zien. Handig om te verkopen na een voordracht. Op dinsdagen sta ik in “Van Horen Zien” waar ik de boekenafdeling verzorg met steeds meer Dordtse schrijvers en dichters in het schap.

 

Zo heb ik een uiterst afwisselend leven. Tussen alles door fiets ik mijn inspiratie bij elkaar. Onderweg gebeuren soms de vreemdste dingen. Buiten met de wind in mijn haren sta ik open voor onbevangen waarnemen. Zo verzamel ik beelden, personages, situaties voor nieuwe gedichten.

 

Een tijdje terug ontstond op het Scheffersplein een bijzonder samenzijn na een gewonnen voetbalwedstrijd. In het gedicht hieronder lees je mijn ervaring van die dag.

 

 

 

 

Roering

 

 

Ik zag de man die de steiger op klom, hij klom steeds hoger

zwaaide met een vlag vanuit de hoogte, er was een bal

die jolig door iedereen de lucht in getrapt werd, te licht

om een ruit te doen breken en mensen die vanaf balkons

elkaar toeschreeuwden en auto’s deden de polonaise

 

er hingen groene linten in de bomen, een fanfare zette elke keer

een liever liedje in als het uit de hand dreigde te lopen,

er was een man die vijf vrouwen tegelijk probeerde te versieren

en ze tenslotte allemaal kwijtraakte, politie reed dwars

door de menigte, mannen bonsden op de auto

 

z
en de bal stuiterde nog steeds onschuldig op de hoofden

ook op die  van hen die niet konden koppen

en alle rassen verenigden zich onder één vlag, onder één kleur

onder één gezindte, het zou niet lang duren of zij zouden

zich allen vermengen tot een vormeloze meute

 

z
en de vrouw met het spraakgebrek was zeer knap

al was ik te moe om haar te volgen, haar slingers

bleven overal haken en mannen trachten die te grijpen

ik wist niet precies wat ik daar deed maar wilde er bij zijn

was er gevaar, ik wilde niet weg, de helikopter cirkelde

niet voor niets boven onze hoofden, de busjes wachtten

niet voor niets aan de rand van het plein.

 

 

~

 

 

Word fan van KleurrijkDordt op Facebook! Klik hier

 

 

 

 

Meer over Jacoline, de Dordtse dag van de poëzie, van Horen Zien:

 

 

 

http://www.versgemaaidgras.nl

 

http://www.vanhorenzien.com

 

http://www.dordtliterair.nl/werkgroep-dordtse-dag-van-de-poezie.php

 

http://www.debibliotheekatotz.nl

 

Related Posts

Related Posts

Pieter Boele; Steam Old-fashioned powered sailing around Dordrecht; Photography: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

One Response to Dordtse dag van de poëzie: Jacoline de Heer

  1. Pingback: Verslag van de 11de LiteRAR en Muziek op 21 april 2013 | Jan Bontje Cultuur

Geef een reactie

Gebruik alstublieft uw echte naam om te voorkomen dat uw bericht als \'Spam\' gemarkeerd wordt: