Dordrecht, een gedicht van Marieke van Leeuwen

Kleurrijke Dordtenaar Marieke van Leeuwen schreef als stadsdichter tussen oktober 2009 en april 2014 vele gedichten over Dordrecht en de Drechtsteden.  Ze werkte met musici, fotografen en filmers om de dichtkunst onder een groter publiek te verspreiden. Haar werk inspireerde ook mij steeds weer om te blijven zoeken naar de beste combinaties tussen beeld en tekst. Hier zie en hoor je de video die ik samen met Marieke en contrabassist Nick McGuire mocht maken.

 

We maakten samen veertien korte films en ik mocht twee van haar bundels illustreren. Kleurrijkdordt publiceert de komende tijd om de paar weken een gedicht van Marieke.

 

Dordrecht een gedicht van Marieke van Leeuwen; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

 

De ene keer met de stem van Marieke en de muziek van de Dordtse contrabassist Nick McGuire, de andere keer een tekst met foto’s. Marieke woont en werkt in de Dordrecht.  De stad die ze met liefde beschrijft.

 

Dordrecht een gedicht van Marieke van Leeuwen; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Nickenik

In april 2014 nam ze afscheid als stadsdichter van Dordrecht in een bomvolle kunstkerk. Nu treedt Marieke op in het land. Marieke schrijft gedichten voor de muziek van contrabassist Nick en Nick maakt muziek voor de gedichten van Marieke. De inhoud en het metrum van de tekst bepalen de sfeer en het ritme van de nummers. Nickenik kiest de ene keer voor rap, de andere keer voor jazz, klassiek of levenslied. En soms dwingt het gedicht tot enkel begeleiding. Taal en klank, bas en stem, komen samen als chocoladecake met slagroom, als de rivieren van Dordrecht, als de sleutel in het slot… Nickenik speelt op poëziemiddagen, in kleine theaters, op straat, op jazzpodia en in huiskamers. Nickenik verzorgt intermezzi met tekst, die speciaal voor de gelegenheid geschreven of bewerkt is.

Uitgaves over Dordrecht en omgeving

4 bundels met gedichten (2009-2014), geschreven in de periode van haar stadsdichterschap Dordrecht. Gelegenheden (met opdrachtgevers), Ingelijst (met afbeeldingen Dordrechts Museum), Samen de Stad (met foto’s van Jan Wind) en Muurgedichten. (openbare ruimten). Vormgegeven door Jantijn van den Heuvel.

Te bestellen bij uitgeverij Liverse 

Wijnstraat 69

3311 BT Dordrecht


078 621 5871 

www.liverse.nl

Ingelijst kost €17,50 ISBN 9789491034336
Samen de stad kost €15,00 ISBN 9789491034312
Gelegenheden kost €15,00 ISBN 9789491034329
Muurgedichten kost €12,50 ISBN 9789491034343

Jan Wind

Steun je ook  KleurrijkDordt op Facebook? Klik hier

Meer weten over onze voormalige stadsdichter en over Nickenik? kijk eens op  http://www.mariekevanleeuwen.org/

Related Posts

Related Posts

Perenlaantje; Hendrik Ido Ambacht; Fotografie: Jan Wind Dordrecht; www.kleurrijkdordt.nl Klaas Blokhuis,; Alblasserdam; Dichter; Kunstenaar; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl Pieter Boele; Steam Old-fashioned powered sailing around Dordrecht; Photography: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Geef een reactie

Gebruik alstublieft uw echte naam om te voorkomen dat uw bericht als \'Spam\' gemarkeerd wordt: