De maagd aan de waterzijde

‘De maagd aan de waterzijde’ is het nieuwste gedicht van stadsdichter Marieke van Leeuwen. Geschreven voor de presentatie van het boekje “Dordrecht, de Poort van Holland”

 

Onze maagd kijkt sinds eeuwen uit over de plek waar de rivieren de Noord, de Merwede en de Oude Maas vloeiend samenstromen: het Groothoofd.

 

 

Een spannende plek waar de geschiedenis zich aan haar blik voltrok. Fotograaf Jan Wind voegde zijn beelden samen met het gedicht tot een korte film.

 

Daarbij gebruikte hij het werk van de schilders Abraham Willaert, Johan Bartold Jongkind, Aart Schouman, en Albert Cuyp.

 

Meer weten over onze stadsdichter? http://www.mariekevanleeuwen.org/

 

Dordrecht, de Poort van Holland

 

In dit boekje beschrijven de auteurs Herman A. van Duinen en Cees Esseboom de Dordtse land- en waterpoorten: het ontstaan, de geschiedenis, het doel dat zij dienden en de teloorgang.

 

Dit fraai geïllustreerde deeltje in de serie Verhalen van Dordrecht is een uitgave van de Stichting Historisch Platform Dordrecht en de Stichting Illustre Dordracum.

 

Meer weten over het boekje? http://dordtologie.nl/uncategorized/een-nieuw-verhaal-van-dordrecht/

Verkooppunten tref je aan op: http://www.deverhalenvandordrecht.nl/index.php/verkooppunten

 

Waarom deze aflevering in kleur?

 

Dit is de eerste aflevering van kleurrijkdordt in kleur. Anders dan je gewend bent. Voor de herkenbaarheid van de stad, haar gebouwen en inrichting speelt kleur een belangrijke rol.

 

Kleurrijkdordt gebruikt op de homepagina zwart-wit. Dat blijft zo. Ook als je een klik verder kleur aantreft. Ik hoop dat het telkens een prettige verrassing blijft.

 

Bij portretten van kleurrijke Dordtenaren blijf ik voor zwart-wit kiezen. Omdat de hoofdpersoon zo meer nadruk krijgt. Licht, schaduw, vorm en structuur ondersteunen dat. Er zijn geen afleidende kleuren in de achtergrond.

 

In de voorbereiding van kleurrijkdordt vertelden veel Dordtenaren mij dat ze zwart-wit fotografie hoog waarderen. Vaak omdat het sfeer- en stijlvol is en als tijdloos wordt ervaren. Ook vonden velen dat de documentaire vorm van elk portret meer karakter krijgt in zwart-wit.

 

Natuurlijk verschillen meningen en smaken. De keuze komt dan ook geheel voor mijn rekening. Ik ben wel benieuwd naar je mening. Wanneer je die hieronder opschrijft reageer ik er graag op.

 

Jan Wind

 

P.S.: Wanneer je kleurrijkdordt leuk vindt zie ik dat graag. Misschien heb je net als ik een hekel aan het woord ‘fan’. Maar ja, Facebook biedt geen keus. Zullen we afspreken dat jouw klik hieronder door mij wordt opgevat als een steuntje in de rug?

 

Word fan van KleurrijkDordt op Facebook! Klik hier

 

Related Posts

Related Posts

Perenlaantje; Hendrik Ido Ambacht; Fotografie: Jan Wind Dordrecht; www.kleurrijkdordt.nl Klaas Blokhuis,; Alblasserdam; Dichter; Kunstenaar; Fotografie: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl Pieter Boele; Steam Old-fashioned powered sailing around Dordrecht; Photography: Jan Wind; www.kleurrijkdordt.nl

Geef een reactie

Gebruik alstublieft uw echte naam om te voorkomen dat uw bericht als \'Spam\' gemarkeerd wordt: